onderwater3

Een tijdje geleden had ik het bovenste plaatje aan de hand: een ontwerp voor een zorghotel op de plek van het oude vakantiehotel “De Branding” aan de Rembrandtweg in Noordwijk aan Zee. Ontwerp van architect Piet Onderwater. Een mooi ontwerp, naar mijn gevoel, omdat het optimaal refereert aan de hotel- en pensionbouw in Noordwijk aan het begin van de vorige eeuw. Mooie, cultuurhistorisch bewuste knipoog.

Uiteindelijk moet de inschatting zijn geweest dat een zorghotel in die vorm financieel te weinig soelaas zou bieden voor de projectontwikkelaar. Die wilde er waarschijnlijk meer geld aan overhouden. Of – dat kan ook – het ontwerp werd door de gemeente Noordwijk niet goedgekeurd, c.q. een zorghotel op die plek werd niet wenselijk geacht.

Nu komen er appartementen en de makelaar is niet karig met zijn aanprijzingen: “Met de realisatie van De Branding aan de Rembrandtweg 26 krijgt het mondaine Noordwijk er een prestigieuze woonidylle bij. Gesitueerd in een passend decor, het Noordwijkse Beverly Hills, in het schilderachtige duinlandschap van Noordwijk-Zuid. Een groenrijke woonambiance met een landelijke uitstraling.

Toe maar. Zeven nieuwe appartementen. Niet één beneden de prijs van € 1 miljoen. De uitstraling is een andere: veel te veel schuine daken die elkaar hots en knots ontmoeten op verschillende daklijsten. Een nieuw ontwerp van dezelfde architect Piet Onderwater. Gemiste kans.

onderwater1