deirdre1

Verschillende foto’s van Deirdre, de dochter van Isadora Duncan en Gordon Craig. Ze werd geboren in Noordwijk op 24 september 1906. Ze stierf in Parijs bij een auto-ongeluk op 9 april 1913 samen met haar halfbroertje Patrick. Haar as bevindt zich in een nis in het columbarium rond het crematorium op Pere  Lachaise  in Parijs, evenals de as van haar broertje én de as van haar moeder, die op 14 september 1927 eveneens bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

deirdre444

Op de dag van haar geboorte werd het meisje  aangegeven door de huisarts die haar ook had ‘gehaald’, Hadriaan van Nes. Bij die aangifte had het kind echter nog geen naam. Ze heette simpelweg ‘Duncan’. Toen moeder en kind weer waren teruggekeerd in Berlijn, informeerde een ambtenaar van de Berlijnse Burgerlijke Stand of die naamgeving inmiddels had plaatsgehad. Dat was nog niet het geval. Isadora zou gezegd hebben: ‘We call her Snowdrop.’ Zo kwam het ook in de Berlijnse boeken te staan: “Snowdrop zum Besuch.”

deirdre77

De naam ‘Deirdre’ is haar later gegeven. Een Ierse naam die zoveel betekent als ‘vrouw’ of ‘liefste.’ Maar de naam refereert ook aan een heldin uit een oude Ierse legende, die rampspoed over Ulster bracht. In die legende heette ze ook wel ‘Deirdre of Sorrows’. Die ‘sorrows’  zouden deze Deirdre zelf én haar moeder  niet bespaard worden.