appie

Morgen houdt Madelon de Keizer in Noordwijk een lezing over Albert Verwey. Een dag later opent de Duitse ambassadeur in Nederland,  Dirk Brengelmann, de zogenoemde ‘Max Liebermannroute’ door de beide Noordwijken.

Interessante vraag, die De Keizer misschien kan beantwoorden: zijn Verwey en Liebermann elkaar ooit tegengekomen? Ze moeten elkaar wel gekend hebben, zeker via hun beider vrienden Jan Toorop en Jan Veth. Maar nergens ben ik tot nu toe een verhaal tegengekomen, waaruit blijkt dat ze elkaar ook daadwerkelijk hebben ontmoet.

Ik zal noch bij de ene, noch bij de andere activiteit aanwezig kunnen zijn. Ik ben die dagen in Berlijn. Misschien dat ik daar nog de tijd vindt om de Berliner woonhuizen van Liebermann te bezoeken: naast de Brandenburger Tor en in de bossen bij de Wannsee.