vugt2

Een tijdje geleden schreef ik een kort stukje over ene D.M. van Vugt, die na de oorlog een aantal horecagelegenheden exploiteerde in Den Haag, Scheveningen, Egmond aan Zee én Noordwijk aan Zee. Ik kon er toen niet achter komen waar of dat Van Vugt precies zijn nering dreef. Nu krijg ik van Jaques enkele prachtige foto’s, die onmiskenbaar de plek markeren, waar Van Vugt in Noordwijk zat: op de hoek van De Grent/Abraham van Roijenstraat. Op het pand is nog het straatnaambord bevestigd van ‘Oude Zeeweg’, zoals De Grent indertijd nog heette (wanneer dat precies gewijzigd is weet ik niet).

vugt3

Van Vugt had van het oude pandje daar op de hoek een feestelijke winkel gemaakt, met prachtige nep-zuilen en een even schreeuwende als schitterende belettering. Het geheel werd aangeduid met de term ‘Super Roomijs Paviljoen’ en dat ijsjes 10 cent kostten straalde ook al pontificaal van de gevel af.

vugt1

Er is een briefhoofd van een envelop uit 1949, dus daarmee kunnen we ook de foto’s een beetje duiden. Maar we weten niet wannéér Van Vugt met deze schitterende winkel begon en wannéér hij de tent weer sloot. Wie kan zich deze ijssalon nog herinneren? Wie helpt ons aan meer verhalen en aan meer duiding van dit schitterende ‘paviljoen’? (met veel dank aan Jaques)

vugt4