boekje2

Het boekje “Noordwijks Volksleven’ was een uitgave van de ‘Vereniging Oud-Leiden’ (het ‘genootschap Oud-Noordwijk’ bestond nog niet) en het werd volgeschreven door verschillende ‘Noordwijk-kenners’ onder wie de burgemeester en de dorpspastoor. Het boekje kreeg een warm onthaal in de regionale pers. Veel anekdotiek, zoals het door Fockema Andreae vertelde verhaal hoe Nortukopzeejers ongenadig op hun sodemieter kregen van de Spanjool, ‘omdat ze sterk geusden‘, terwijl de Nortukbinders blijkbaar met al hun katholicisme dichter bij hun Spaanse geloofsbroeders en -zusters bleven. Dat ‘geuzen’ is een mooi werkwoord (ik geus, jij geust,wij geuzen).

boekje

De vrouw op de omslag van het boekje was Elisabeth Spaanderman, die in de volksmond ‘Bet Sijt’ heette. Prachtige, doorgroefde, lieve kop.