janus

Portret van Janus Dousa (Jan van der Does), 1545-1604, Heer van Noordwijk en Kattendijke, Bevelhebber tijdens het Beleg van Leiden, humanist, dichter, filoloog, bestuurder en bibliothecaris van de Universiteit Leiden.

Hij was volgens mij ook nog ‘Heer van Langeveld.’ Die andere titel, ‘Heer van Kattendijke’, heb ik moeten nazoeken. Ik weet niet hoe of dat hij aan die titel kwam, maar Kattendijke is in ieder geval een heerlijkheid en voormalige gemeente op het eiland Zuid-Beveland. Inmiddels geen heerlijkheid meer, maar een gehucht dat niet meer dan 500 inwoners telt.

Die hele Latijnse tekst is niet meer aan mij besteed. Te lang geleden, die lessen Latijn. Alleen die tekst boven zijn hoofd kan ik vertalen (ik geef toe: ik heb gespiekt, net als vroeger in die lessen Latijn): Dulces ante omnia Musae betekent: Boven alles, de zoete Muzen. Tja.