wegwijzer

Het ene bord verwees naar de ‘Kon.Astrid Boulevard’, het andere naar de ‘Noordboulevard.’ Dat was onlogisch, want als je naar de Kon. Astrid Boulevard verwijst, dan had je eigenlijk ook gewoon naar de ‘Kon. Wilhelminaboulevard’ moeten verwijzen.

Of – andersom – als je naar de Noordboulevard verwijst, had je ook naar de Zuidboulevard kunnen verwijzen.

Overweging bij dit alles was blijkbaar dat ‘Kon. Wilhelmina Boulevard’ niet op het bord zou passen. Te ingewikkeld, te duur misschien ook. Maar dan had ik inderdaad gewoon Noord- en Zuidboulevard aangehouden. ‘Kon. Astrid’ en ‘Noord’ is een appel-en-peer-vergelijking.

NOTA BENE Koen komt met een logische verklaring voor deze verschillen en ik citeer:

De foto en situatie zijn waarschijnlijk van tussen 1936 en 1948. Tot 1936 heetten de beide boulevards nog Noord en Zuid Boulevard. Na de tragische dood van de Belgische koningin Astrid in 1935 heeft de gemeente Noordwijk besloten de Zuid Boulevard naar haar te vernoemen. Tot 1948 bleef de Noord Boulevard gewoon Noord Boulevard, daarna werd de naam gewijzigd in Kon. Wilhelminaboulevard. In 1948 trad zij af.