HB ontwerp

Ontwerp van Henri Breetvelt voor een tegel van de Noordwijkse porseleinfabriek “De Kroon.” Ik citeer een site over BreetveltNa een dienstverband van enkele jaren bij de Société Céramique ging Henri Breetvelt in Noordwijk als ontwerper en plateelschilder aan het werk bij porseleinfabriek De Kroon, waar hij karakteristieke decors van abstract-geometrische patronen maakte. Daarnaast ontwierp hij gestileerde, dan wel meer realistische bloemen, bladeren en vlinders. Een deel van het werk sloot aan bij de art nouveau van rond de eeuwwisseling en bij de stroming van het Japonisme. Een kenmerk van De Kroon was het gebruik van felle, emailachtige kleuren, veelal geschilderd tegen een zwarte, helgroene dan wel volledig witte achtergrond. Slechts vier jaar bestond porseleinfabriek de Kroon in Noordwijk: van 1906 tot 1910. Weliswaar is het er nooit gelukt porselein te maken, maar het hoogwaardig en dun gegoten aardewerk van De Kroon wordt gerekend tot het mooiste dat er in de Nederlandse plateelindustrie is gemaakt.De faam van deze porseleinfabriek is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de prachtige ontwerpen die Henri Breetvelt voor de decoratie van het aardewerk heeft gemaakt.