land2

Dat ‘Jambalaya’ een specialiteit was van “De Landbouw” is altijd aan mij voorbij gegaan. Ik kwam er niet verder dan een stukje appeltaart en mijn eerste biertje op het terras. Maar “De Landbouw” maakte wel actief reclame voor dit gerecht en zo veel jaar na dato loopt het water me al in de mond.

Wie niet weet wat ‘Jambalaya’ is, citeren we de wikipedia:

Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Het zou een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella kunnen zijn, dat mogelijk naar Louisiana is gebracht toen Spanje het gebied, dat de Louisiana Purchase omvat, beheerste. Er bestaan echter ook andere theorieën. Jambalaya zou een samenstelling zijn tussen de woorden “jambon” (Frans voor ham), “à la” (Frans voor in de stijl van) en “ya-ya” (West-Afrikaans voor rijst) Om jambalaya te bereiden kookt men rijst in een pan samen met groente en vlees. Rijst vormt het hoofdingrediënt. Het gerecht wordt aangevuld met ui, paprika en snijselderij. Het vlees bestaat vaak uit gerookte worst (zoals chorizo) en kan ook kip, ham en in het oorsprongsgebied zelfs schildpad en alligator bevatten. Meestal maakt ook fruit de mer zoals schelp- en schaaldieren deel uit van het gerecht. Vaak wordt ook tabascosaus toegevoegd om het gerecht op smaak te brengen. Er zijn net zoveel variëteiten van jambalaya als er koks zijn die het gerecht bereiden. Jambalaya uit de gebieden waar de Cajuns wonen wordt meestal op een andere manier bereid dan jambalaya uit New Orleans. De stad Gonzales in Louisiana is de zelfbenoemde jambalayahoofdstad van de wereld. Elk voorjaar wordt daar het Jambalaya Festival gehouden. Het gerecht werd bezongen in de hit Jambalaya (On the Bayou) door de Amerikaanse countryzanger Hank Williams in 1952, in 1972 door The Blue Ridge Rangers met ex-Creedence Clearwater Revival’s voorman John Fogerty en in 1974 door het Amerikaanse duo The Carpenters.