enrico1

Ik krijg van Enrico – met veel dank – bovenstaande plaatjes. Van de bouw van de Witte de Withstraat, kort na de oorlog. Aannemer: de firma Hazenoot. De foto’s zijn allemaal genomen ter hoogte van Witte de Withstraat nummer 5. Op de eerste foto de prille  voorbereidingen met op de achtergrond nog de “Villa Botrijs”, die helemaal alleen en eenzaam in het duin stond, in de zogenoemde “Wei van Plug”, later de Jan van Galenstraat. Zie voor een ander beeld van diezelfde villa de foto hier helemaal onderaan.

Tussen de “Villa Botrijs” en de Golfweg/Witte de Withstraat moet vroeger een delletje gelegen hebben, het zgn. ‘Schaepedel’. Dat delletje moest eerst met zand worden gladgestreken, voordat men daar met de bouw aan de slag kon.

Op de tweede foto van 1950 zijn de garages van Witte de Withstraat 1, 3 en 7 in aanbouw naast nr.7. Ter hoogte waar de kinderen staan is nr. 5 gebouwd. Op de derde  foto van 1956 een plaatje van nr.5 in oude stijl,  ‘Villa Adeodata’.

Het is jammer dat er zo weinig foto’s bestaan van panden of van hele wijken in aanbouw. De overgang van een oude naar een nieuwe situatie is vaak beeldender dan alle andere foto’s kunnen zeggen. Wat dat betreft is deze serie van Enrico een bijzondere.

xxxx