duk

Dit schilderij wordt binnenkort geveild bij het Venduehuis der Notarissen in Den Haag. Het is getiteld “Zonsondergang voor Noordwijk” en het is van de hand van ene Cornelis de Bruin (1870-1940). Ik ga er niet op bieden, want als dit Noordwijk is, ben ik in Katwijk geboren. De baai-achtige inham, de kerktoren, het steigertje op de voorgrond: er is helemaal niets aan dit schilderij wat aan Noordwijk doet denken. Het zeilschip is ook van twijfelachtig allooi: geen bommer en geen logger. Kortom: helemaal drie keer niks ‘zonsondergang voor Noordwijk.’ En als wel, dan mag wat mij betreft de duisternis intreden. De misplaatste titel staat nota bene ook achterop het schilderij aangegeven:

zon1

Volgens mij is dit beeld er eerder eentje van ergens rond de Zuiderzee. En als ik wat verder zoek, is dat niet eens een vreemde veronderstelling. Want ergens op internet vind ik deze ‘bio’ van De Bruin:

Cornelis de Bruin woonde en werkte voornamelijk in Amsterdam en tot ca. 1923 in Baarn. Hij was leerling aan de Rijksacademie in Amsterdam en schilderde en tekende voornamelijk landschappen in een impressionistische trant, veelal het Gooi en Zuiderzeedorpen, soms met figuren.  Werkte  als plateelschilder bij “De Distel” in Amsterdam en de “Dordtsche Kunstpotterij” te Dordrecht. Cornelis de Bruin overleed op 27 augustus 1940 in Amsterdam.