a3

Onlangs schreef ik een stukje naar aanleiding van het verschijnen van het boek “Spion tegen Churchill” over ene Jan-Willem ter Braak. Deze Ter Braak was in feite Engelbertus Fukken en afkomstig uit Noordwijk aan Zee. Fukken was in de oorlog met een speciale opdracht naar Engeland afgereisd om de Britse minister-president Churchill in figuurlijke zin de das om te doen. Hij faalde daarin jammerlijk en hij pleegde waarschijnlijk zelfmoord in een kelder in Cambridge. Ik lees nu dat Engelbertus ongeveer zes maanden in Cambridge verbleef. Daar woonde hij op twee adressen in gehuurde kamers: 58 St Barnabus Road and 11 Montague Road. Die plekken brengen we mede ter nagedachtenis aan Engelbertus hier in beeld.

a1a2

En overigens deed “Mijn Noordwijkse Afkomst” nog een mooie ontdekking: Het conterfeitsel van Engelbertus prijkt op de omslag van een boek over Operatie Fortitude:

for