Op 10 oktober 1950 werd in Royal aan de Voorstraat in Noordwijk Binnen het toneelstuk “In het Teeken des Kruises” opgevoerd, geschreven door de Engelse toneelschrijver Wilson Barrett. Het stuk speelde in de Romeinse tijd in de eerste eeuw na Christus ten tijde van keizer Nero. Die wrede machtswellusteling geeft in het stuk de christenen de schuld van de grote brand van Rome. Maar het verhaal gaat vooral over de spagaat waarin legerbevelhebber Marcus terecht komt als hij met al zijn loyaliteit aan de keizer verliefd wordt op  een christenmeisje.

Het stuk werd al in 1932 verfilmd door niemand minder dan de grote Amerikaanse regisseur Cecil B. DeMille onder de titel “The Sign of the Cross” en die film zou weer de lancering betekenen van Charles Laughton als succesvol filmster.

Aan de planken van Royal in Noordwijk gingen zulke beroemdheden voorbij, die herfstavond in 1950. Maar toch. Mijn grootvader, Piet Slats, was één van de acteurs. Hij deed als 64-jarige de rol van Flavius, een koene man, die openlijk toegaf christen te zijn, wat hem prompt op een arrestatie kwam te staan door de troepen van Nero. Maar Flavius wordt gered door medestanders en groeit uit tot symbool van het christelijke verzet tegen die heidense, zo niet satanische, in ieder geval niet-katholieke  Nero. Ik had opa graag in die rol hebben zien spelen, zeker als ik de affiches zie van de film, waar de wellust en verdorvenheid van af druipen. Oma zal niet rustig in de zaal hebben gezeten.

De Leidsche Courant oordeelde positief over de uitvoering van het stuk door de Noordwijkse amateurs van HTIOS. Opa kreeg ook een pluim, waarbij de recensent niet onvermeld liet dat opa “één van de oude garde” was en dat kon wel kloppen, want opa was één van de oprichters van HTIOS, dat voortkwam uit een lokaal vakbondje, waar opa óók al lid van was.

In de film van Cecil B. DeMille werd de rol van Flavius gespeeld door ene Harry Beresford. Met alle respect voor Harry: ik denk dat hij aan het spel van opa niet kon tippen, want “in heel de wereld was er niemand zoals hij.”

ddddd