oorstraat2

oorstraat47

Bovenstaande herenhuizen aan de Voorstraat te Noordwijk Binnen werden rond 1872 ontworpen door de Noordwijkerhoutse architect Johannes Gerardus van Parijs (1850-1875). De stijl van beide huizen was nogal eclectisch van aard, zeg maar: een ratjetoe van verschillende stijlen. Maar goed, met de hoge raampartijen en de rijk geornamenteerde gevels waren het wel panden met uitstraling en zij misstaan dan ook niet op de rijksmonumentenlijst.

parijs2

In januari 1875 – kort vóór de dood van Van Parijs – was er sprake van de bouw van een ‘badhuis’ van zijn hand in Noordwijk aan Zee. De vraag is welk ‘badhuis’ dat dan wel was, c.q. of het überhaupt ooit gebouwd is. Noordwijkse Huizen suggereert dat het hier ging om de bouw van Badhotel Van Konijnenburg, maar dat waag ik te betwijfelen. Dat badhotel had helemaal niets van de verbeelding en van de chic, die de ontwerpen van Van Parijs zo kenmerkten.

Blijft de vraag: om welk ‘badhuis’ ging het dan wél? Ik gok op dit majestueuze pand, “Zeezicht”, aan het toenmalige Calisplein. Dat heeft weer wel de uitstraling en de nodige ornamenten op de gevel waar Van Parijs zo gek op was.

Johannes Gerardus van Parijs stierf op 12 augustus 1875 op 25-jarige leeftijd. In Noordwijk. Hij was overigens een oom van de kleurrijke Gijs van Parijs, die in Noordwijk furore maakte met een uitgebreide hoenderfarm, als bloembollenboer, bouwer en exploitant van villa’s aan de Zuidboulevard en als gedenkwaardig lid van de Noordwijkse Gemeenteraad. Maar Gijs werd pas in 1877 geboren en heeft zijn oom dus niet meer gekend. Hij kreeg met zijn tweede en derde naam wel de herinnering aan zijn oom mee, want Gijs heette volledig: Gijsbertus, Johannes, Gerardus.

vc