hatto

Wolf Tappenbeck van Huis ter Duin stuurde een brief aan zijn broer Hatto die naar de VS was geëmigreerd. In de linkerbovenhoek van de envelop schreef hij: “By Clipper and US Air Mail.”

Dat woordje ‘Clipper’: daar ging iets fantastisch achter schuil. Gedoeld werd op één van de meest tot de verbeelding sprekende vliegtuigen die ooit door het zwerk gingen: de Boeing-314, die de bijnaam ‘Clipper’ kreeg. Een ‘clipper’ of ‘klipper’ in het Nederlands, was eigenlijk een groot zeilschip, maar de naam was in dit geval niet slecht gekozen voor dit vliegtuig. Want deze vliegende klipper kon ook op het water landen (of misschien alleen maar op het water landen). In ieder geval kon hij net doen alsof-tie een boot was.

Hij werd doorgaans ook ‘PanAm-Clipper’ genoemd, omdat Pan American Airways de maatschappij was die de Clipper écht groot gemaakt heeft met intercontinentale reizen.

panam clipper

Als ik Wolfgang was geweest, was ik zelf met die Clipper naar Amerika gevlogen.