krau2

A. (Arie of Antoon) Roskam en G.H. (Gerard) Krau stonden in 1923 kandidaat namens de Communistische Partij Holland (CPH) voor het lidmaatschap van de Noordwijkse gemeenteraad. Krau was aftredend, want had al een periode raadslidmaatschap achter de rug. De kandidatuur van beide heren leverde hen – wat mij betreft – een ereplaats op op de “Naamlijst van Nederlandsche Revolutionairen”, opgesteld door de Centrale Inlichtingendienst.

Krau en Roskam slaagden er niet in om bij de verkiezingen in mei 1923 een zetel te bemachtigen: Krau kreeg 124 stemmen, Roskam 12. De kiesdeler was 241,769. Daarmee had Krau net een halve zetel bemachtigd, maar aan halve zetels doet men niet in een volwassen democratie.

Ondanks dit onthutsende resultaat, bleven Roskam en Krau bij de autoriteiten te boek staan als ‘revolutie-gezind’.

krau1