grave2

Pilot Officer Ralph Blackmore en Wireless Operator / Air Gunner James Parsons rusten onder deze steen op de Algemene Begraafplaats in Noordwijk aan Zee. Hun lijken spoelden aan op het strand van Noordwijk, respectievelijk op 5 en 6 juli 1941. Ze vlogen op een Beaufort IV W 6522 en maakten daarmee onderdeel uit van het 22e Squadron van de Royal Air Force (Blackmore was de enige Canadees aan boord, de overige bemanningsleden waren Britten). De mannen waren op 13 juni 1941, ’s morgens om 00:45 uur opgestegen van de basis op Thorney Island om een Duits marinecomplex te bombarderen nabij Rotterdam. Ze werden geraakt door Duitse FLAKs (FLugAbwehrKanone, zeg maar luchtafweergeschut) en stortten bij Hoek van Holland in zee. Geen van de bemanningsleden overleefden de aanval. Twee andere bemanningsleden, Harold Orme en James Willing,  spoelden elders aan (respectievelijk in het Deense Esbjerg en op de Duitse waddenkust).

thorneu

Voor Ralph Blackmore is door de Canadese regering een ‘virtual war memorial’ opgericht, vanwaar enkele van de hier gebruikte foto’s zijn overgenomen. Daarop ook twee brieven aan de familie van Blackmore over zijn laatste rustplaats in Noordwijk.

In Noordwijk werd aanvankelijk een provisorisch gedenkkruis op het graf geplaatst en het duurde even voordat er een definitieve gedenksteen kwam: “Unhappily there are great numbers of these headstones to be erected, and it  will quite naturally take considerable time.”

Maar het kwam goed.