bermannmax

Bericht op BO Bollenstreekomroep:

De Stichting Max Liebermann Noordwijk is bezig met het ontwikkelen van een wandelroute. Verspreid door het dorp komen 20 panelen met reproducties van schilderijen van de Duitse impressionistische schilder. Liebermann verbleef en werkte tussen 1905 en 1913 regelmatig in Noordwijk. De totale kosten van het project zijn € 65.000. De gemeente Noordwijk neemt € 8.000 daarvan voor haar rekening: € 5.000 als aanmoedigingsbijdrage en € 3.000 gemeentelijke kosten, zoals leges en belastingen. De Stichting Max Liebermann had gevraagd om € 32.500. Die aanvraag is afgewezen door B&W omdat het project maar voor een kleine doelgroep interessant is. Bovendien bestaan er al verschillende culturele wandelroutes in Noordwijk.

Mooi initiatief, dat inhaakt op een toenemend, maar ook broodnodig cultureel bewustzijn in de beide Noordwijken. En over Max Liebermann hoor je mij niet klagen: ik denk dat in deze hele bloggenreeks Max Liebermann –kwa thema/persoon – zeker  in de Top Tien staat. Jammer is het dan weer wel dat de Gemeente Noordwijk slechts een kwart van de totale kosten wil subsidiëren. Het argument van ‘een kleine doelgroep’ snijdt weinig hout. Die redenering moet worden omgedraaid: een initiatief als dit kan het cultuur-historische bewustzijn van de gemiddelde Noordwijker alleen maar wakker schudden en aanmoedigen.

Dat dat nodig is wordt eveneens op BO Bollenstreekomroep geïllustreerd met de volgende reactie van ene Nieq: “Alweer geld geven aan iets onbenulligs. Makkelijk geld weggeven van de burger, onroerendzaakdiefstal (??). Als ze volgend jaar tekort komen weet ik wel wat er weer gebeurd (sic!!).”

Tjongejonge.

Het andere argument (er zijn al verschillende andere culturele routes) vraagt wel aandacht: een wandelroute, ooit geïnitieerd door Space Expo, is aan totale verpietering onderhevig. Een aansporing om de Liebermann-route – als die er komt (wat ik zeer hoop) –  wel van enige zorg en onderhoud te blijven voorzien.