kip

Een serie tekeningen van Jo Spier over een kip die mijmert over haar toekomst. Die toekomst ziet er niet heel erg perspectiefvol uit, blijkt uit de tekeningen.  Die laten vijf obers zien die het beest achtereenvolgens in  Noordwijk, Den Haag, Amersfoort, Vorden en Hummelo als etenswaar opdienen. Waarbij de kip in Noordwijk als een heuse ‘Poulet Rôti’ mag figureren. Dat was tenminste nog wat.

Jo Spier? De Wikipedia again:

Joseph Eduard Adolf (Jo) Spier (1900 –  1978) was een Nederlands illustrator en boekbandontwerper die later emigreerde naar de Verenigde Staten. Hij was van Joodse komaf.Spier illustreerde tussen 1924 en 1939 bij het dagblad De Telegraaf. Daarnaast tekende hij diverse reclames, voor onder andere KLM en Peijnenburg. Ook zijn er diverse boeken van zijn hand verschenen. Vanwege Spiers Joodse achtergrond verbleef hij gedurende de Tweede Wereldoorlog in diverse concentratiekampen. Aan het begin van de oorlog zat hij enige tijd in Westerbork, als straf voor een spotprent die hij in 1939 van Hitler maakte. Daarna zat hij in maart en april met zijn familie (die daar al vanaf februari zit) in Villa Bouchina, een reserveringskamp voor – door de bezetter – ‘beschermde’ Joden. Van 21 april 1943 tot het einde van de oorlog zat de illustrator opgesloten in Theresienstadt. Daar verrichtte hij enkele acties die zijn medegevangenen niet konden waarderen. Zo werkte hij actief mee aan de Duitse propagandafilm Theresienstadt: Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet, en heeft hij enkele malen toespraken richting zijn kampgenoten gehouden, naar eigen zeggen onder druk van de kampleiding. Ook heeft hij schilderingen gemaakt op de muren in het ziekenhuis. Na de oorlog waren er aantijgingen aan Spier over collaboratie met de bezetter. Toen een visumaanvraag in 1951 gehonoreerd werd besloot hij om met zijn familie naar Verenigde Staten te emigreren. In 1957 kreeg hij het Amerikaans staatsburgerschap. Ook daar werd hij succesvol als illustrator, evenals zijn zoon Peter Spier, die het talent van zijn vader bleek te hebben. Tot zijn dood bleef Jo Spier in Amerika wonen. Spier illustreerde meer dan honderd boeken, onder andere het populaire Kopstukken van Godfried Bomans. Ook verschenen er verschillende verzamelbundels van zijn tekeningen en (na zijn dood) enkele tentoonstellingscatalogi.