dorsssss

Rein zet een prachtige plaat op JBEEN: de omslag van het programmaboekje van de Oranjefeesten in september 1919, gdedrukt door A. Doorsman’s Boekhandel en Stoomdrukkerij. Het ging eigenlijk om een muziekconcours bij gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Noordwijkse Oranje Vereeniging, maar het muziekfestijn ging gepaard met een ‘Grande Kermesse d’Été’, een zomerkermis van hier tot gunder. Blijkens berichten in de regionale pers (zie onder) ging het om een weids feestterrein, dat zijn weerga niet kende.

 

feest2

Er was een keur aan vermakelijkheden, waaronder een heus ‘stoomvliegcaroussel’, een ronde werptent en ‘electrisch vischvermaak’. Verders een ‘hoepla’ en twéé ‘Brusselsche biljarten’. En je kon je tenslotte ongansch eten aan verschillende soorten voedsel en versnapering, zoals daar waren chocolade, oliebollen, beignets, nougât, paling, fruit, zuurstokken en ijs van de Nederlandsche Banketbakkers Vereeniging. Het eten werd vooral ‘ongansch’ als je alles door elkaar at.

 

Er was een rijwielstalling en als je een slok te veel op had, mocht je het feestterrein niet meer betreden. Het moeten wonderschone dagen zijn geweest in Noordwijk, in september 1919.  

feest3