wijsmukller1

Ik krijg van Tom ook nog dit prachtige werk van Jan Hildebrand Wijsmuller (1855-1925)aangereikt. Een beauty die ik in mijn rijke digitale collectie van ‘Noordwijkse Wijsmullers’ I(‘Noordwijsmuller’?) nog niet voorhanden had. Ron voegt er nog eentje aan toe en met  bovenstaand exemplaar wordt het alles bij elkaar al en heel museum (zie onderaan).

Ik citeer mezelf vanuit een eerder blog over hem:

De Amsterdamse schilder Jan Hildebrand Wijsmuller was een Nederlandse impressionist over wie verder niet zo heel veel bekend is. Zijn werken zijn bij veilingen en in musea redelijk populair en wereldwijd vindbaar. Van Wijsmuller zelf weten we alleen dat hij zijn opleiding kreeg aan de Rijksacademies in Amsterdam, Den Haag en Antwerpen en dat hij vooral Amsterdamse stadsgezichten schilderde en landschappen rond Amsterdam en Den Haag. Zijn strandgezichten met schelpenkarren en vissers worden gerekend tot de nabloei van de ‘Haagse School’. Het moet voor hem, zoals voor iedere Amsterdammer, een eer zijn geweest om tot iets ‘Haagsch’ gerekend te worden.

Maar Wijsmuller mag met een gerust hart ook tot de “Noordwijkse School” gerekend worden (alle schilders samen die ooit een beeld van Noordwijk in olieverf, waterverf, krijt, houtskool, inkt e.d. op papier, perkament, karton, hout, doek e.d. hebben gezet).