hindenburg

De LZ129 Hindenburg, genoemd naar de Duitse veldmaarschalk en later rijkspresident Paul von Hindenburg, was de grootste zeppelin ooit gebouwd. De eerste commerciële vaart van de Hindenburg was in 1936. Het luchtschip bereikte Amerika in 61,5 uur. In de periode daarna voer men tien keer naar de Verenigde Staten en zeven keer naar Rio de Janeiro in Brazilië. In totaal werd met de Hindenburg 337 000 kilometer afgelegd. Op 6 mei 1937 vloog de Hindenburg in de fik (gevuld met waterstof, als-tie was ging dat hel snel) bij het aanmeren aan de mast in Lakehurst/New Jersey. Er waren 97 mensen aan boord, waarvan er 62 de ramp nog wisten te overleven.

De Hindenburg vloog menigmaal naar Amerika en weer terug (17 x over de Atlantische Oceaan, waarvan 10 naar de VS en 7 naar Brazilië), waarbij hij dus wel vaker ook boven Nederland vloog, en wellicht ook vaker boven Noordwijk. ZMaar op 26 juni 1936 werd er in ieder geval melding gemaakt van de passage van het luchtschip boven Noordwijk:

hindenburg2