roos

Wie weet er meer te vertellen over de Fa. Roos aan de Oude Zeeweg (Goof?) en het fenomeen ‘Selecta’ (een verzekeringsmaatschappij?)?

Ene Jan Nijgh uit Wormerveer schreef op 30 augustus 1946 aan Roos en Selecta:

Daar ik momenteel zonder betrekking ben, zou het dan niet mogelijk wezen om voor U de alleen vertegenwoordiging voor de Zaanstreek of event. grooter rayon te bewerken. Wilt U mij dan condities noemen? Wilt U sturen 20 stuks A.B.C. en 10 stuks als de vorige keer gehad. In beleefde afwachting verblijf ik, Hoogachtend ……..

Nota Bene Inmiddels komp ik er achter dat S. de Roos (wij spraken altijd over “Goof Roos”) in 1930 zijn aanvankelijke tabaks- en sigarenhandel “Selecta S. de Roos” ging noemen. Waarom dat ‘Selecta’ erbij kwam weet ik nog steeds niet. Misschien had het iets te maken met de uitbreiding van zijn assortiment met kaarten en – zoals Anneke suggereert (dank!) –  albums? Of ging Goof zelf kaarten uitgeven? In de krant van 27 november 1930 stond het allemaal zwart-op-wit:

roos2

Nota Bene 2 Helderheid in deze complexe zaak wordt ons 9 jaar later geboden door weer een mededeling in de krant, nu van 27 februari 1939: De Roos had zijn tabaks- en sigarenhandel uitgebreid met een heuse groothandel in “Hollandsche en Briggs Strijkpatronen (transfers).” Strijkpatronen waren/zijn afbeeldingen die je met behulp van een strijkbout kunt hechten aan bijvoorbeeld een T-shirt. Waar dat ‘Briggs’ voor stond is nu weer een nieuwe vraag (‘Brits’?).

roos3

Het lijkt erop dat S. de Roos het nu helemaal op zijn heupen kreeg. Al in 1941 (!) – om precies te zijn op 14 oktober 1941 – kondigt hij in de krant aan dat hij zijn nering nog verder ging uitbreiden met een ‘kleinhandel’ in kantoorbehoeften, boeken, en dergelijke. Blijkbaar ging het om een apart bedrijfje, nu onder de naam “Roos’ Tijdschriften & Couranten; Schrijfbehoeften.”

roos4