galer

Emile Galer moet een gerespecteerd commandant zijn geweest van de geneeskundige troepen van België. Zoveel maak ik wel op uit de onderscheidingen die hem ten deel vielen. Daaronder behoorde hij ook nog tot de bevrijdingstroepen van 1945. Naast de Kroonorde werd hij postuum ook no geens onderscheiden met de Leopoldsorde, de hoogste onderscheiding in den Bels.

Hij was geboren in 1908 in Grivegnée, tegenwoordig een stadsdeel van Luik. Hij stierf “tragisch en grootmoedig” op 40-jarige leeftijd in Noordwijk, op 24 juli 1948, na nog wel te zijn voorzien van de laatste sacramenten des geloofs.

Er is niet veel terug te vinden – helaas – over de achtergronden van Emile Galer. Behalve dan de aangifte van zijn overlijden door de Noordwijkse politie-agent Wubbo Rendering. Uit de akte maken we op dat Galer voluit Emile, Eugene, Ghislain, Fernand heette. Dat hij arts was en getrouwd met Marie Grandy. Dat zij woonden  in Odeur in België (niet ver van Luik).

Dat hij op die 24e juli 1948 overleden was “aan het strand”, om 18.45 uur:

akte

Blijkens een bericht in de NLC kon Emile Galer niet zwemmen en verdronk hij nabij het Noorderstrand. Dokter Jan van Nes moet nog kunstmatige ademhaling hebben toegeapst (was hij in de buurt?), maar dat mocht niet meer baten: