ccc

De zesde aflevering alweer van de Gemeentelijke-Lijst-Van-Verloren-Gegaan-Erfgoed en we zijn nog lang niet klaar. Dit keer het oorspronkelijke Huis ter Duin, dat wil zeggen het gedeelte dat in 1884 als resultaat van een heuse prijsvraag werd gebouwd door de Amsterdamse architect A. Weismann (die ook het Stedelijk Museum in Amsterdam voor zijn rekening nam, dat wil zeggen: het oude d=gedeelte, niet die larmoyante badkuip die ze ernaast gezet hebben). Toen de Tappenbecks zich in 1886 meester maakten van dit gebouw duurde het niet lang of het was ingebed tussen allerhande betonnen optrekken, die het ontwerp van Weismann volledig te niet deden. Wanneer het precies gesneuveld is, weet ik niet meer. Het moet ongeveer zijn geweest aan het eind van de Jaren Zestig/begin Jaren Zeventig toen Huis ter Duin zich ook met appartementen ging inlaten en alle sporen van de roemruchte 19e eeuw werden uitgewist.