zeegezicht

Het werk “Zeegezicht”  is van Marinus Heijnes (1888-1963) en te koop op catawiki. Aan die site ontleen ik ook onderstaande toelichting. Daaruit maak ik op dat Heijnes korte tijd in Noordwijk woonde. Ik neem aan dat bovenstaand schilderij dáár ook door hem geschilderd is. Hij woonde ook in De Kaag en in Sassenheim en in Moergestel, maar daar heb je dit soort van zeeën niet . Misschien wel aan de Riviera en ook in Bretagne (waarheen hij studiereizen maakte), maar ik gok toch op Noordwijk.

Marinus Heijnes volgde zijn kunstopleiding aan de Quellinusschool in Amsterdam. Na enige tijd in Zwitserland en Italië te hebben gewerkt, keerde hij naar Nederland terug. Hij heeft het grootste gedeelte van zijn leven in Kaag gewoond en gewerkt, waar hij in 1963 overleed. In de jaren 1927-1929 woonde hij in Noordwijk, in 1931 korte tijd in Sassenheim. Heijnes werkte ook geregeld te Moergestel. Hij maakte enkele studiereizen naar de Rivièra en Bretagne. Hij was getrouwd en kreeg vier kinderen. Zijn zoon Theodoor Heynes (1920-1990) was ook kunstschilder.

Heijnes schilderde veel in de buitenlucht op locatie. De schilderijen hebben regelmatig een Hollands waterlandschap als onderwerp. Deze waterlandschappen tonen vaak dotterbloemen, waterlelies en rietpluimen. Daarnaast schilderde hij de Brabantse heide, Amsterdamse grachtgezichten, Franse en Zweedse kustgezichten en (kinder)portretten. In de jaren veertig was hij lid van Kunst Zij Ons Doel uit Haarlem.

NOTA BENE Een neefje van Marinus, Gerard Heijnes, moet in de Jaren Vijftig van de vorige eeuw enige tijd een garage hebben bestierd aan de Huis ter Duinstraat. Klik hier.