donner

Eind juli 1981 speelde J.H. Donner (1927-1988) een schaaksimultaan tegen 40 tegenstanders op het Vuurtorenplein in Noordwijk. Het is niet bekend welke score hij precies haalde. Maar het zal ongetwijfeld beter zijn geweest dan de hopeloze partij die hij 16 jaar eerder even verderop speelde, in het Palace Hotel aan de Noordboulevard: daar ging hij in 13 zetten zo mat als de pieten tegen ene Van den Berg uit Leiden.

Ik was er die dag bij op het Vuurtorenplein, zij het dat ik niet tegen Donner speelde. Uit respect, want een goed schaker ben ik nooit geweest en tegen een kleurrijke grootmeester als Donner moet je je ook niks verbeelden.

Overigens spraken de mensen vaak over “Jan-Hein Donner”, maar dat vond de aldus benoemde niet leuk:  “Mijn naam is J.H. Donner, voor mijn vrienden ‘Hein’. ‘Jan-Hein’ was een misplaatste grap van kwaadwillende sportjournalisten, maar zo heet ik niet, heb ik nooit geheten en wil ik ook niet heten.”