jan1

Je kunt het je nu niet meer voorstellen: überhaupt dat de melkboer nog gewoon langskomt met een (motor)bakfiets, auto of SRV-achtige constructie. Maar vroeger dus wel en hoe: in de Jaren Vijftig waren er in Noordwijk alleen al 18 melkboeren die zo ongeveer allemaal dagelijks door alle 108 straten van Noordwijk aan het cruisen waren om hun nering te slijten. Daarbij legden ze elk 40 kilometer per dag af. De cijfers komen uit de onderstaand bericht uit de Leidse Courant. Elke dag in totaal dus 720 kilometer.

Het werd dus wel tijd dat er wat aan gedaan werd, maar in Noordwijk had het nog lang geduurd. In Leiden en in andere omliggende gemeenten waren ze al jaren eerder met de sanering begonnen. In Leiden was het zo ongeveer uitgegroeid tot een politiek probleem, wat jaren aansleepte. Er was – we schrijven mei 1960 – blijkbaar een heuse melksaneringscommissie nodig onder leiding van Tony van der Holst uit de IJmuiderstraat.

Het was – toen – wel te begrijpen dat je als katholiek gezin geen melk wilde betrekken van een protestantse melkboer, zoals ook protestanten onderling daarover nog wel fijngevoelig waren en perioden van religieuze smetvrees kenden: gereformeerde karnemelk verzuurt nu eenmaal sneller in een Nederlands-hervormd darmkanaal. Enfin.

Het bericht hierboven komt uit een oude Zeekant, waarin nog wordt teruggeblikt. Op de foto melkboer Janson, die later aan het begin van de Kerkstraat wel een breder assortiment zou gaan voeren dan melk alleen (met dank aan Jan!).

Naamloos

Of het zo uitkomt: in de nieuwe NEX staat deze prachtige foto van melkboer Cees van Egmond die een winkel had, zowel aan de Hoofdstraat als aan de Huis ter Duinstraat.

fransvanegmond