ccccccccccccIk ben er altijd van uitgegaan dat de tenniscourts van de Noordwijksche Sportvereeniging lange tijd met gras bekleed waren. ‘Lawntennis’ was de aanduiding jarenlang. Maar nu lees ik in het Leidsch Dagblad van 13 juni 1914 dat de banen aanvankelijk wit waren (er zijn verhalen dat men vanaf het prille begin op beton speelde, maar ik geloof niet dat er eind 18e / begin 19e eeuw überhaupt al beton bestond) en later werden bedekt met een rood goedje, waarvan R.J. de Groot de uitvinder was. R.J. de Groot was de schelpenmaalder en gravel is gemalen rood baksteen. Dus ik maak me sterk dat die oude Molenaar de uitvinder was van het gravel, waarop sedertdien vrijwel wereldwijd wordt gespeeld. Zou dat kenne kloppe?

gravel

En dat tennisbanen van beton waren – hoe ongelooflijk ook – zou kunnen kloppen als je naar onderstaande foto kijkt (zij het dat er waarschijnlijk sprake was van een slechte inkleuring door de uitgever van de kaart):

gravel2