ag3

Een brief van 14 september 1890 aan ene Poensgen in Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee, “bei Leiden”.” Ik schrijf “ene” Poensgen, want het waren er veel. Carl Poensgen was de stamhouder, een rijke industrieel uit de omgeving van Düsseldorf. Die had 10 kinderen, onder wie Georg. Georg was enigszins hulpbehoevend, in ieder geval niet topfit, wat maakte dat hij vaak en vaak ook gedurende lange tijd in Noordwijk verbleef voor de benodigde frisse lucht. Bij die gelegenheden verbleef hij in Huis ter Duin, maar op enig moment moet dat financieel te bewerkelijk zijn geweest, want vader Carl liet op het hoge duin naast Huis ter Duin in 1902 een schitterende villa bouwen voor zijn zoon: de Villa Seehorst. Financieel minder bewerkelijk blijkbaar.

Ik schreef over die villa en over de Poensgens in een eerder blog.

seehorst