meijer

Boter, kaas, eieren en verschillende soorten pap en melk: meer was er bij de Weduwe Meijer in de Zeestraat niet te koop. In de etalage van het winkeltje op nommer 29 stond al die jaren een grote glazen pot met een handjevol versteende eieren erin. Wij kochten er al onze zuivelproducten. Ik was altijd onder de indruk van de weduwe, die met veel kracht en overtuiging de kazen te lijf ging en er feilloos een paar mooie plakken van af wist te krijgen. Ze leek me toen al (rond 1962) stokoud, maar ze was van 1896 en dus 64 jaar (ongeveer net zo oud als ik nu zelf ben). Ze zei nooit veel. Ze klaagde ook nooit, hoewel ze het al vanaf 1944 alleen moest zien te rooien met 10 kinderen, want haar man Arie was al in 1944 gestorven (naar verluidt zou hij door de bliksem zijn getroffen). Haar oudste dochter Marie en haar zoon Kees runden de melkwijk, ook nadat de weduwe al lang gestorven was.

Nota Bene Cees reikt nog onderstaande foto aan van de ‘befaamde’ etalage. Er stond toch meer in dan ik dacht. Naast die eieren 2 flessen priklimonade (waarvan 1 7up), een paar flessen Friesche Vlag koffiemelk, 2 flessen chocolademelk (van De Landbouw?), een paar blikjes Unox-soep en een paar potten jam. Het bordje ‘margarine’ op de voordeur is volstrekt onbegrijpelijk. In de weerspiegeling van de winkelruit de vrachtauto van Henk – “Heine” – de Ridder, die het aanpalende pand bewoonde.

ddd2