beeklaan

Het bijschrift bij deze foto van Piet Slingerland in het Regionaal Archief Leiden e.o. luidt:

De Beeklaan, gezien vanaf de Herenweg. Foto genomen vanaf Huize Linie van de familie Steenvoorden. Thans woont daar de familie Leo van der Meer. Aan het smalle weggetje vlak voor het huis lopend (Voorweg genoemd) zien we villa Trang Menang. De Beeklaan liep tot in de 60-er jaren dwars door aan weerszijden van de weg aanwezige cultuurgronden.

Ik wist niet dat dat weggetje, parallel aan de trambaan ‘Voorweg’ heette, zij het dat ik me dat weggetje wel vaag herinner.

Die Villa Trang Menang herinner ik me eigenlijk helemaal niet, laat staan dat ik weet wie er in woonde. Intrigerend is die naam “Trang Menang”: “menang” betekent zoveel als ‘winnen’, althans in het Bahasa Indonesia, maar er kan ook een plaats mee worden bedoeld op Oost-Java. “Trang” komt niet voor in het Bahasa Indonesia, maar betekent in het Maleis “helder” of “duidelijk” (ben ooit in Nha Trang geweest, maar dat is weer Vietnamees).

Probeer er maar wat van te maken. Ik ben uiterst benieuwd naar de achtergronden van deze naamgeving.

Nota Bene: overigens zijn we hier welderis vaker Noordwijkse huizen tegengekomen met een Indische naam. Met de villa Trang Menang zijn het er al vier in getal (wie weet er meer?):

Tida Kira aan de Emmaweg

Tanah Wangi aan de Gooweg

Djati Rongo aan de Zwarteweg

Nogmaals: wie kent er meer?