coca2

Ron komt met deze bijzondere foto van een CoCa Cola-vrachtauto (die ook Fanta frisdranken vervoerde). Het ding heeft zich op 22 juni 1966 bruisend in de voorgevel gedrongen van Modemagazijn Paradiso, onder aan De Grent, en je vraagt je af hoe dat nu weer in hemelsnaam mogelijk is geweest.

De Leidse Courant van een dag later geeft uitsluitsel: de chauffeur van de wagen was vergeten de hele bliksemse boel – bovenaan het kluchie van De Grent op de handrem te zetten en het ding had prompt de kuierlatten genomen naar beneden. De chauffeur had nog met alles wat in hem was geprobeerd het gevaar af te wenden, onverhoedse voorbijgangers luidkeels waarschuwend voor de naderende ramp. Tenminste met dat laatste had hij nog enig succes, want er waren gelukkig geen doden of gewonden te betreuren.

Wij hebben ooit in San Francisco, waar alleen maar kluchies zijn, bijna een bon gekregen, omdat we de auto weliswaar goed hadden geparkeerd, maar niet met de voorwielen stevig naar de stoep gedraaid. Dat is daar verplicht. Want in het geval een auto dan alsnog op hol slaat, kan die niet ver komen, vooruit of achteruit wordt die dan door de (hoge) stoeprand tegengehouden.coca