badminton

Het was kat-en-muis, daar in de grote zaal van het Casino, in december 1932. Nederland en Denemarken speelden een badminton-interland en badminton was een sport die in ieder geval toen (maar volgens mij nog steeds) in Denemarken op een hoger niveau stond dan hier. Het was dat de Denen iemand in de gelederen hadden, die er blijkbaar weinig van kon, anders waren de Nederlanders met 0-5 de bietenbrug opgegaan.

Er was volgens de krant ook weinig publiek, maar dat leek goed uit te komen: de zaal waarin werd gespeeld was eigenlijk te klein en dan stonden er ook nog allerhande pilaren in de weg, die het zicht op het spel ontnamen.

Kom daar tegenwoordig nog maar eens om: grote pilaarloze sporthallen, waarin wel 10 wedstrijden tegelijk kunnen worden gespeeld. Maar goed. In de winter was het behelpen voor de Noordwijksche Sportvereeniging: tennis kon alleen maar buiten in de zomer. Voor die sport was tussen vier muren helemaal geen plaats.

Overigens werd dat ene Nederlandse punt behaald in het gemengd dubbel met Dirk Uipko Stikker aan het net. Deze D.U. Stikker zou het nog ver schoppen, zij het niet in het badminton: hij werd CEO bij Heineken, minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de NAVO.

badminton2