zo1

De kaart is gericht aan iemand in de Villa Penta (‘Penta’ betekent ‘vijf’ in het Grieks) aan de Zuidboulevard in Noordwijk. Ik kan de Villa Penta niet determineren, want ik weet niet welke villa met die naam is bedoeld. Wie wel?

Een andere prangende vraag die deze kaart oproept kan ik wel beantwoorden: al die stempels en overdrukken op de zegel stammen van ergens uit de Jaren Twintig van de Vorige eeuw. Er waren blijkbaar zoveel kaarten gedrukt, dat het niet loonde om bij iedere tariefwijziging maar weer nieuwe kaarten te maken. Entariefwijzigingen waren er nogal, in die dagen. Dat had te maken met tariefsverlagingen die werden doorgevoerd, maar dan moest als gevolg van de gierende inflatie zo’n verlaagd tarief toch weer worden opgehoogd. Dat leverde de ene overdruk na de andere op. En dan moest in dit geval de kaart ook nog op zondag worden besteld. Dat kon, maar dat kostte dan ook weer extra. Tsja. En dan was dit ook nog eens een ‘briefkaart met betaald antwoord’, dwz men stuurde een kaart met daaraan een – voorgefrankeerde – kaart, waarop de ontvanger dan weer zijn of haar antwoord kon schrijven. Tsjatsja.

NOTA BENE Zeebad meldt mij – met dank – dat de Villa Penta naast het voormalige Hotel Clarenwijk (nu Hotel Vesper) stond aan de Zuidboulevard. Dan zou het dus moeten gaan om deze villa:

penta