thielen

De groentendrogerij van de firma J. de Groot in Noordwijk was blijkbaar dwingend toe aan een nieuwe handzaaimachine. Een betrekkelijk eenvoudig apparaat, zou je zggen. En toch. En toch bezit een handzaaimachine een zeer verfijnd en instelbaar mechanisme dat maakt dat de bonen en zaden met exact dezelfde regelmaat en afstand en diepte de bodem ingedrukt worden. Eén van de pioniers in de produktie van deze machine was de firma G.J. Thielen in Lottum in Limburg. Met deze kaart deed hij de firma De Groot enige informatie toekomen over het produkt, de handzaaimachine ‘Ideaal’.

Dat was in 1919, maar nu – 95 jaar later – wordt diezelfde handzaaimachine nog steeds verkocht door dezelfde firma. Thielen heet tegenwoordig Tilot en de ‘Ideaal’ is omgedoopt in de HZ.423.  Maar verder zou Groentendrogerij De Groot hier nog altijd terecht kunnen voor een nieuwe handzaaimachine of voor onderdelen daarvan. ‘Zou kunnen’, maar Groentendrogerij De groot is er niet meer.

zaai