buitenbedrijf

“De Vonk” is gebouwd als vakantiehuis in opdracht van – voluit – de Vereeniging Buitenbedrijf van het Leidsche Volkshuis’. Deze organisatie had als doel jonge vrouwen uit Leidse arbeidersgezinnen kennis te laten maken met de natuur om zodoende ‘op een hoger moreel peil’ te komen.

Het gebouw (uit 1918) was ontworpen door de grote architect J.P. Oud en ook de kunstenaars Theo van Doesburg en Heike Kamerlingh Onnes hebben hier hun fingerprints achtergelaten. Maar daarover heb ik elders in dit blog al het nodige geschreven.

Van die “Vereeniging Buitenbedrijf” uit Leiden wist ik niet. Over het ‘moreel peil’ van jonge vrouwen uit de Leidse arbeidsklasse wist ik ook niet, maar volgens mij was daar helemaal niks mis mee. Dat zal niet veel hebben verschild van het morele peil van meisjes van elders. Maar waarschijnlijk zat er een meer emancipatorische beweging achter, geïnspireerd door de verheffing van de arbeidsklasse in het algemeen. Daar is al helemaal niks mis mee.

Overigens bewijst het bijschrift maar weer eens dat “De Vonk” eerder bij Noordwijk hoorde dan bij Noordwijkerhout: “Drie kwartier loopen van het station Piet Gijzenbrug. Een kwartier van derde tramhalte Noordwijk Binnen”. Die derde tramhalte was volgens mij de hoek Zeestraat/Molenstraat en dat klopt wel met dat kwartiertje. Drie kwartier naar Piet Gijs is andere koek.