goudklompje

Bij zijn ontwerptekening van een Kurhaus in Noordwijk aan Zee (het latere Huis ter Duin) tekende de architect Adriaan Weissman en passant nog enkele andere gebouwen en installaties en landschappen, waaronder ‘een opzichterswoning’. Ik heb die plaatjes van Weissman vaker bekeken en over zijn ontwerp voor een Kurhaus ook geschreven, onder andere in een recente Blauwdotter. Maar dat die opzichterswoning ook daadwerkelijk gebouwd is, dat had ik me nooit eerder gerealiseerd. Totdat collega-blogger Noordwijkse Huizen onlangs met staven bewees dat het ontwerp van Weisman voor zo’n opzichterswoning wel degelijk is uitgevoerd. En niet één keer, maar twéé keer.

De Villa Goudklompje aan de Prins Hendrikweg en “het Huis van de Majoor” aan de Oude Zeeweg zijn (of liever waren, want het goudklompje is in ieder geval omgesmolten) identieke panden, alleen in gebruikte materialen wellicht onderscheidend. Waarom het “Huis van de Majoor” zo werd genoemd, weet ik niet.

Sterk staaltje opmerkingsgave van Noordwijkse Huizen. Bouwhistorische factfinding van de bovenste plank.