burgh

Binnenkort zal het wel losbarsten: de herdenkingen van de watersnoodramp uit 1953. Ook Noordwijk had flink te lijden toen van de stromkracht en van het springtij, maar dat haalde het niet bij het reusachtige en verdrietige onheil dat de Zuidhollandse eilanden en Zeeland trof. Veel Nederlandse gemeenten ontfermden zich over getroffen gemeenten in het rampgebied. Noordwijk adopteerde het dorpje Burgh op Schouwen-Duiveland. Wat die adoptie precies inhield, weet ik niet. Het zal wel gegaan zijn om geldelijke en ook materiële steun. Eén van de initiatieven was dit: je kon voor 50 cent een tulp trekken, waaraan dan een prijsje verbonden was.

Ik weet niet of de verbinding tussen Noordwijk en (het tegenwoordige) Burgh (Haamstede) ook en plekje zal krijgen in de reeks van herdenkingen. Een ontmoeting tussen de burgervaders van beide gemeenten is 60 jaar na dato wel gepast. Misschien is het een idee om deze foto (uit het Regionaal Archief voor Leiden en Omstreken) uitvergroot en ingelijst aan te bieden aan Burgh-Haamstede. Maar misschien hangt die foto daar al wel. Tant mieux!