H.M. Falmouth was een door de Britse marine gevorderde trawler die dienst deed als mijnenveger in de Eerste Wereldoorlog. Toch ging dat mijnenvegen haar niet goed af, om het maar een beetje cynisch uit te drukken, want op 19 november 1915 stootte het schip op twee zeemijnen en verging. Ik verwijs voor enkele gegevens naar onderstaand verhaal van de Kent War Memorials Transcription Project:

H.M.Trawler “Falmouth III” (152) was engaged on minesweeping duties, when she struck one of four mines that had been strategically laid in the area of the No. 8 buoy, in line with the Western Arm of Dover Docks, by the type UC5 German minelaying submarine UC-5 operating from Flanders, under the command of Oberleutnant zur See Herman Pustkuchen. The UC-5, which was engaged on her thirteenth patrol had laid the mines on the night of 16/17 November 1915. Later the same day both the collier Lusitania and the Hospital Ship Anglia were sunk after hitting some of the mines. Included amongst the 129 who perished onboard the H.S. Anglia were many wounded soldiers. H.M.Trawler “Falmouth III” was literally blown in half by the explosion, and when she sank the 198 ton vessel actually settled on top of the Anglia which had fell victim to the mines two days previously, but which had been dislodged a few days later during a violent storm.

Eén van de opvarenden die om het leven kwam was Onder-Luitenant James Alexander McIntosh. Zijn lichaam spoelde uiteindelijk aan bij Noordwijk. Daar ligt hij begraven op de Commonwealth Plot van de Algemene Begraafplaats. James was – vóórdat de marine hem riep – als Tweede Officier werkzaam geweest op een veel beter schip: de ” SS Cameronia”. Dat moet vast en zeker een mooiere tijd geweest zijn dan die tijd op een gemankeerde mijnenveger die er niks van kon.