Ik schreef meer dan vier jaar geleden al eens een stukje over dit fenomenaal mooie pand, neergezet op misschien wel het allermooiste punt van Noordwijk aan Zee, hoog uitkijkend over Noordwijk-Binnen en het verdere achterland. De “Villa Regenboog”, gebouwd door de architect Henk Wegerif in 1931 in opdracht van de vader van Freddy Heineken.

De plek was toegankelijk op de Open Monumentendag van afgelopen weekeinde en trok volgens NRC-Handelsblad zo’n 400 bezoekers. Wat ik niet wist is dat deze prachtige villa al jaren leeg staat. Onbegrijpelijk en doodzonde. Maar gelukkig is-tie in ieder geval niet afgebroken. Dat is weer een meevaller.

Klaas was er ook: hij fotografeerde in de tuin de ingang van een bunker uit de Koude Oorlog en – door de ramen heen – het ‘gouden’ sanitair in de villa zelf.