Het logo is dat van de aloude Noordwijkse bloembollenfirma Konijnenburg en Mark. Samen met S.A. van Konijnenburg en N.V. v/h H.J. Salman de grote – ook international vermaarde – telers (en ontwikkelaars) van tulpen, hyacinten en gladiolen. In weerwil van de vermaardheid van deze ‘Firms’, en in weerwil van het feit dat deze firma’s Grote Geschiedenis schreven, is er over hen zelf bij mijn weten nooit een geschiedenis geschreven.

Dat is jammer. Tegenwoordig zie je wel vaker dat bedrijven historici inhuren om bij gelegenheid van een zoveel jarig bestaan de eigen geschiedenis op papier te zetten. In Noordwijk is dat bijvoorbeeld mooi gedaan door de firma Beuk. Maar in het bollenbedrijf was zoveel historisch besef blijkbaar afwezig.

Vandaar dat ik eigenlijk over Konijnenburg en Mark niet veel meer weet dan dat ze in het Vinkenveld zaten (nog steeds?), aan de Nieuwe Zeeweg en achter de Voorstraat. En dat ze een logo hadden. En dat een tulp (de afgebeelde) naar één van de firmanten, Leen van der Mark, was vernoemd. En dat veel Noordwijkers er op het land en in de schuren werkten. En dat ik eerder in deze blogreeks wel eens op K&M ben gestuit.

Maar ja, dan houdt het verders allemaal een beetje op. Helaas. De foto heb ik eerlijk gepikt van de prachtsite van Gill.