Willem Coenraad Brouwer werd geboren in Leiden in 1877 en stierf in Zoeterwoude in 1933. Hij was aanvankelijk opgeleid tot tekenaar (aan de ‘Teekenschool’ in Leiden zelf), maar al ras vertrok hij naar Gouda, waar hij ging pottenbakken. In 1901 begon hij zijn eigen keramisch atelier in Leiderdorp onder de naam ‘Brouwer’s Aardewerk’.
 
Uit die fabriek kwam ook deze tegel voort, overigens nog wel door Brouwer zelf ontworpen, maar pas na zijn dood daadwerkelijk gebakken en in omloop gebracht.  Onlangs had ik een siervaasje met ‘Noordwijk’ erop te pakken. Kwam ook bij Brouwer’s Aardewerk vandaan.
 
Willem Brouwer maakte vanaf 1906 ook zgn. bouwaardewerk en tuinkeramiek, o.a voor het Vredespaleis in Den Haag. Ook de Gijselaarsbank in Leiden (hoek Rapenburg/Breestraat) is van zijn hand. Hij werkte samen met grote architecten als Berlage, Oud, Dudok en Wils.
 
Willem Coenraad Brouwer was zelf ook groot.
 
Ik baseer me bij dit alles op de onovertroffen Wikipedia, maar een veel uitgebreidere biografie  is hier te vinden.