De Wikipedia over de Vingerhoed:
 

Een vingerhoed is een klein, half bolvormig omhulsel dat over de vingertop kan worden geschoven. Het dient ter bescherming van de vingertop bij het werken met scherpe naalden bij het naaien of bij handwerk. Het behoedt de vinger tegen onverwachts prikken, als er bijv. met stugge stof (leer) wordt gewerkt en de naald plots door de stof kan schieten.

 

De vingerhoed is een verzamelaarsobject geworden. Er zijn vele herinneringsvingerhoedjes gemaakt met afbeeldingen van bijvoorbeeld steden, gemeentewapens, vlaggen en leden van het Koninklijk Huis. De meeste vingerhoedjes worden gemaakt van porselein, maar ze zijn er ook van kristal, plastic, koper, messing, tin, zilver en goud.

 
Tot zo ver de Wikipedia. Ik weet dat mijn moeder wel een vingerhoed had, vroeger, gewoon eentje van koper of messing. Maar niet  ééntje van porselein, zoals deze, met dat malle stempel ‘Noordwijk’ erop. Er was helemaal niemand in Noordwijk die vroeger met zo’n ding op de vinger aan het borduren , verstellen of kousen stoppen ging.
 
Ik denk dat niemand zo’n ding nu nog zal gebruiken. Kousen worden niet meer gestopt, veel wordt er niet meer versteld en een knoop aan naaien kan ook bijna niemand meer (behalve de Turkse kleermaker op de hoek). Vingerhoeden worden nu alleen nog maar verzameld. En daarom ook op www.ebay.nl aangeboden.
 
Er is zelfs een  Nederlandse Vingerhoeden Club.