vvv 
 Willem Verloop werd in 1869 geboren in Noordwijk en stierf in 1953 in Den Haag. Hij werd in Noordwijk ‘de Kluizenaar’ genoemd. Meer weet ik niet en meer kan ik ook niet over hem vinden. Waarom werd hij kluizenaar genoemd? En als hij al zo kluizenaarderig leefde, hoe kwam hij dan uiteindelijk in Den Haag terecht? Vragen, vragen, vragen.

 Een prachtige kop hattie wel.

Naschrift:

Ik krijg mooie aanvullende info en foto’s naar aanleiding van een eerste versie van dit stukje (dank aan Klaas en Ron): De Kluizenaar woonde aan het Jan Kroonsplein, was aanvankelijk meester-timmerman, maar ging zich later ook wel ingenieur in autobanden noemen. Dit ondanks getuigenis van tijdgenoten, die meldden dat Willem alleszins ‘bij de tijd was’. Zijn huisje was overwoekerd van de klimop en ’s nachts sliepen de geiten bij hem in de bedstee (van Q-koorts had nog niemand gehoord). Het Bijnamenboek van Noordwijk van Ton Meijer (waaruit ik deze informatie haal) vermeldt ook nog ‘dat de kinderen bang voor hem waren.’ Dat geloof ik graag.

Ik krijg van Ron nog een andere foto van het huis waar hij woonde: