En als we het dan toch over Leendert Hellenberg (junior) hebben: vóórdat hij naar Indië ging en daar zou sneuvelen was hij ook nog Engelandvaarder geweest. Samen met zijn neef – Leendert den Hollander – ging hij in 1943 scheep in een klein bootje vóór het Palace Hotel. Het was niet de meest voor de hand liggende, want zwaar bewaakte plek, maar ze slaagden er toch in om met een klein bootje voorbij de derde zandbank te komen en richting Engeland te drijven. Na drie dagen werden ze opgepikt door een Engelse patrouilleboot.
 
Wat Leendert Hellenberg nog tussen 1943 en 1945 (toen hij in Indië opdook) deed is niet bekend. Leendert den Hollander nam dienst bij de Royal Air Force en werd als korporaal ingedeeld bij het Nederlandse squadron B320. Hier een foto van een Mitchell van het Nederlandse squadron bij het laden der bommen op de thuisbasis Dunsfold in Surrey, Engeland. Op 20 juni 1944 werd Leendert den Hollander met zijn bommenwerper boven Frankrijk neergeschoten en kwam daarbij om het leven.
 
 
(met dank aan Klaas)