Het is een rare gedachte: dat Nederlanders die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog in de tijd op onderscheiden wijze werden herdacht: men was er in het algemeen als de kippen bij om de jaren 40-45 zoals die zich in het Nederlandsche deel van het Koninkrijk afspeelden, te herdenken. In Noordwijk zijn er bij mijn weten drie van zulke monumenten: het ‘officiële’ herdenkingsmonument, dat in 1952 werd onthuld. Dan de gedenknaald ter nagedachtenis van Rudolf Tappenbeck (1948). Én tenslotte de summiere herinnering aan Jørgen Bech en Eduard Victor Maier, in het bos bij Huize Offem.
Aan Indische herdenkingen werd in Noordwijk lange tijd niet gedaan, ondanks het feit dat al kort na de Indische oorlogen (of politionele acties) veel mensen ook naar Noordwijk repatrieerden. Pas in 2001 werd een monument onthuld ter nagedachtenis aan vier Noordwijkse jongens die in Indië ‘gebleven’ waren:
Jan Doove sneuvelde op 6 december 1947 tijdens een patrouille bij Moearu Koenan, Palembang. Hier werd hij gevangen genomen en gedood.
Leen Hellenberg sneuvelde op 16 september 1946 in Toebang Mandjul op Borneo. Hij werd door een sluipschutter getroffen.
Jan Mourits is omgekomen op 4 januari 1949. Zijn auto, die onderdeel uitmaakte van een konvooi in Madiun, reed op een trekbom.
Jaap Raaphorst moest op 10 april 1949 tijdens een patrouille in Karanplosie achtergelaten worden.
die,leen hellenberg,is dat dezelfde die in de oorlog,over de atlantic wall ging met boot,en andere ,richting england roeide.
@ Meeuwenoord: weet ik niet, Klaas. Er was wel een andere Leendert Hellenberg die in 1919 verdronk bij een reddingspoging van Katwijkse vissers die in zwaar weer waren beland. Die Hellenberg was de vader van deze Leendert die in Indië om het leven kwam. Leendert junior werd geboren op 6 mei 1920, en dat was bijna 6 maanden na de dood van zijn vader (op 24 november 1919). Volgens mij heeft de oude Hellenberg ook zijn monumentje gekregen op de Algemene Begraafplaats in Noordwijk. Lees het allemaal maar na in het Straatnamenboek van Noordwijk van Ton Meijer. Daar staat ook een foto van dat monument voor de omgekomen redders (blz. 103).
avontuurlijke mensen,die hellenbergen ,ze hadden iets te maken met hotel hollander,art deco….ik,geloof over die atlantic wall gingen,..ook een hoek bij was,van hotel hoek,..ik verleden heb iets gehoord of gelezen….die hoek, moet t nog tot oorlogs piloot gebracht hebben,spitfire,,,,mijn ome willem,kwam hem in de oorlog weleens tegen in londen.
@ Meeuwenoord: De moeder van Leen junior was een ‘Den Hollander’. Zie http://leiden.courant.nu/index.php?page=1&mod=krantresultaat&q=%22leen+hellenberg%22&datering=&krant=&qt=paragraaf&pagina=&sort=score+asc¶graaf=81&doc=6&p=4¶graaf=34&y=519
knap,gevonden,bedankt.
Het zat ze niet mee bij het gezin Hellenberg. Ik zag inderdaad ook bij http://www.hans-montanus.nl/noordwijk/genea/ dat moeder ook niet zo oud was geworden. En toen bleef alleen die ene zoon nog over Nicolaas Cornelis Hellenberg. Hij was hotelier. Is ook maar 61 geworden.
ja,die heb ik ook gekend,dat vrouwtje ook van hem,liep altijd met hondje te wandelen,hij rookte zoveel.aardige mensen,net als buurman wijntjes van hotel hoek,hadden zoon gerrit,is na zijn strandtent carriere nog piloot geworden,bij klm….list,weet,je nog uit te zoeken,england vaarders vanaf noordwijk….wie,waren dat.
@meeuwenoord: Dat weet ik niet. Het is zo even snel niet op internet te vinden. Zelfs de gelukte pogingen zijn moeilijk te vinden. Dat waren er al zo’n 1700. Volgens de site van Hans Montanus was er tijdens de tweede wereldoorlog maar één Leendert Hellenberg die daarvoor in aanmerking zou kunnen komen. Kon natuurlijk ook iemand van ‘buiten’ zijn. Misschien moet ik het boek ‘soldaat van oranje’ er nog eens op nakijken.
@pjotr: Mooi eerbetoon aan die jongens.
Op wikipedia is veel te vinden over Engelandvaarders, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Leen_Hellenberg, onderaan staat ook een link naar de lijst van de andere Engelandvaarders die er instaan.