foto  Bij mij om de hoek, in Den Haag, zit een manege, van waaruit de paarden er lustig op uittrekken richting strand. Onderweg laten ze – niet gehinderd door enig schaamtegevoel – hun faecalische uitwerpselen lustig op straat neerdartelen. Er is niemand die die boel weer opruimt. Maar als je je hondje uitlaat, moet je een plastic zak meenemen om de boel zelf op te ruimen óf je begeven naar een zgn. ‘hondentoilet’.

Ik weet niet meer hoe het met honden zat op het strand van Noordwijk, maar paarden kregen er alle ruimte, óók voor hun faecalische kunstjes. Er was ook hier een manage, vlak om de hoek, ‘Meeuwenoord’ en de paarden van Meeuwenoord begaven zich dagelijks naar het strand om daar – temidden van spelende kinderen en andere badgasten hun vervuilende werkzaamheden te verrichten. De beide jongetjes ter linker en ter rechterzijde van de hier afgebeelde paarden lijken daar geen last van te hebben. Misschien (!) hoorden ze er wel bij, bij die paarden. Hadden ze die beesten zelf naar het strand  gebracht.

Ik zal niet te veel zeuren over die knollen van Meeuwenoord, maar het blijft natuurlijk wel een gotspe dat je voor het faecalistisch vermogen van een tekkeltje een boete riskeert, terwijl je met het soortgelijke vermogen van een paard, dat tientallen malen groter is, gewoon kunt wegkomen.