foto 

 Ik heb al eerder geschreven over de grote tenor Jaques Urlus, die in Noordwijk woonachtig was en daar ook op 8 juli 1935 doodging. Urlus behoorde tot de beroemdste tenoren van zijn tijd en stond op de grote concert-podia in de wereld bekend als een groots Wagner-vertolker. Hij werd begeleid door de grootste orkesten ter wereld, inclusief het Concertgebouworkest (Willem Mengelberg, de dirigent van dat orkest, stuurde b.g.v. de begrafenis van Urlus nog een mooie krans naar Noordwijk, zelf kwam hij niet opdagen).

In de St.Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen droeg deken Borsboom de mis op, het koor zong het driestemmig Requiem van Perosi en het werd daarbij begeleid door de vaste organist van de parochiekerk, bakker Cor Rodenrijs uit de Kerkstraat. Ik citeer de Heldersche Courant van 12 juni 1935.

Daar lig je dan: de beroemdste tenor van zijn tijd, altijd in de spotlights gestaan op de grootste internationale podia met achter je de grootste orkesten geleid door de grootste dirigenten. Maar op die dag werd je toch maar mooi ‘ten paradijze geleid’ op het zoetgevooisde orgelspel van de lokale bakker, bij wie het meel nog aan zijn handen kleefde.

Ik heb als kind Cor Rodenrijs nog goed gekend. Fijne vent. Maar ik wist niet dat hij bij die gelegenheid achter het orgel zat. Ik had hem er graag naar gevraagd.