foto

Op het landgoed van Freddy Heineken – De Ark – in Noordwijk schijnen ze nog te staan: de enige twee structuren die zijn opgetrokken uit zogenaamd wobo’s, wat staat voor World Bottles.Het verhaal luidt dat Freddy ooit op de Antillen was en daar een brainwave kreeg toen hij allemaal los slingerende bierflesjes trof in combinatie met de aanblik van de armoeige woningen waarin veel mensen moesten leven. Hij bedacht dat je bierflessen zodanig vorm kon geven dat ze ook bruikbaar waren als bakstenen, waarmee je huizen zou kunnen bouwen.  

Hij gaf de Nederlandse vormgever John Habraken opdracht om deze ‘bakstenen, waar bier  in zat’  te ontwerpen. In 1963 werden aldus 100.000 van deze flessen of bakstenen geproduceerd. Iedereen was van mening dat het eigenlijk niet kon. Heineken zou teveel met afval worden geassocieerd en bovendien had TNO uitgerekend dat de flessen veel te duur en veel te zwaar zouden worden en – niet onbelangrijk – dat iedere bewoner van een dergelijk, uit flessen opgetrokken huis zo ongeveer bij de eerste zonsopgang al levend geroosterd zou worden.

Zo kwam het dat alleen in Noordwijk 2 proefconstructies werden gebouwd: een schuurtje met een golfplaten dak (waarbij de bouwer zich geen raad wist met een deugdelijke inpassing van flessenhalzen en flessenbodems) en een stukje van de dubbele garage waar een muurtje uit deze bierflessen is opgetrokken. Of het er allemaal nog staat is de vraag. Van de 100.000 flesjes zijn er nog maar weinig over, de meeste daarvan in handen van gulzige verzamelaars.